logo

Energia eoliana

Postat pe: 19.11.2015

Energia eoliana este energia care are drept resursa vantul, o formă de energie regenerabila. La început energia vantului era transformata în energie mecanica, și a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vant.

Etape istorice in evolutia energiei eoliene

Morile de vant persane aveau palete făcute din mănunchiuri de trestie, care se învârteau in jurul unei axe verticale și erau folosite la măcinarea grăunțelor, și au început să fie folosite în Persia din secolul al VII-lea i.Hr.

Europa evului mediu

Primele mori de vant din Europa au fost construite în sec al XII-lea în nordul Franței și în sudul Angliei. Acestea s-au răspândit apoi în Belgia, Germania și Danemarca. In Olanda ele au fost folosite pentru asanarea zonelor mlăștinoase, cu scopul de le face locuibile de catre Jan Leegwater și inginerii danezi care i-au urmat.

Morile de vânt europene erau folosite atat la macinarea graunțelor cat și la taierea buștenilor, marunțirea tutunului, confecționarea hartiei, presarea semințelor de in pentru ulei și macinarea de piatra pentru vopselele de pictat.

Morile de vant europene tipice aveau patru palete, unele aveau cinci și ocazional mai existau și cu șase. Treptat multe din aceste mori de vant europene au ajuns sa aiba doua sau trei nivele interioare unde bunurile (graunțele, vopseaua, tutunul) puteau fi stocate.* La Inceput morile de vant europene erau capabile sa produca 25-30 kW de putere mecanica, dar la momentul de varf al evoluției lor, sfarșitul sec al XIX-lea, ele au ajuns sa produca aproximativ 1500 MW. Acest nivel nu a fost depașit pana In 1998 !

 

Turbinele eoliene moderne

Criza petrolului din anii 1970 a fost un stimulent pentru preocuparile de valorificare a energie eoliene ca o alternativa și ecologica de electricitate. O turbina de vant moderna obișnuita genereaza Intre 250-300KW putere, aproape de 10 ori mai mult decat o turbina tradiționala europeana de aceeași marime.

Amprenta ecologica. Caracterstici tehnice

Sursa de energie utilizata de aceste echipamente este, bine inteles, vantul, mai precis mișcarea aerului cauzata de faptul ca Soarele nu incalzește Pamantul In mod uniform. Energia cinetica astfel rezultata poate fi folosita pentru a roti turbine care vor genera electricitate.

 

O energie curata pentru o lume curata

Cel mai mare atu al energiei eoliane este faptul ca este o energie curata și regenerabila. Unul din dezavantaje este faptul ca este intermitenta, avand variații in timpul zilei, al anotimpului, și chiar de la un an la altul. Astfel, turbinele eoliene funcționeaza cam 60% din an in regiunile cu vant. Prin comparație, uzinele de carbune funcționeaza la circa 75-85% din Intreaga capacitate.*

In cazurile in care turbinele eoliene sunt conectate la mari rețele de electricitate, caracterul intermitent al energiei eoliene nu afecteaza consumatorii. Zilele fara vant sunt compensate prin alte surse de energie cum ar fi uzinele de carbune sau uzinele hidroelectrice care sunt conectate la rețea. Din acest motiv, cei care locuiesc in locuri Indepartate și care folosesc electricitatea de la turbinele eoliene utilizeaza adesea baterii sau generatoare de rezerva pentru asigurarea energiei In timpul perioadelor fara suficient vant.

Turbinele eoliene au reputația de a fi longevive. Multe turbine produc energie de la Inceputul anilor 80. Unele mori de vant de ferma americane sunt folosite de generații intregi, iar anumite mori de vant tradiționale europene ating venerabila varsta de 300 de ani.*

Energia eoliana In raport cu celelalte resurse energetice alternative

 

Recurgerea la energia eoliana inseamna un numar considerabil de avantaje, chiar prin comparație cu alte surse de energie, fie acestea alternative sau convenționale.

In contextul actual, caracterizat de creșterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili, devine din ce In ce mai importanta reducerea dependenței de acești combustibili.

Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o soluție foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar prin modul particular de generare reformuleaza și modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicațiilor la scara redusa.

  • Principalul avantaj al energiei eoliene esteemisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.
  • Nu se produc deseuri. Producerea de energie eoliana nu implica producerea nici unui fel de deseuri.
  • Costuri reduse pe unitate de energie produsa. Costulenergiei electrice produse in centralele eoliene moderne a scazut substanțial in ultimii ani, ajungand In S.U.A. sa fie chiar mai mici decat in cazul energiei generate din combustibili, chiar daca nu se iau In considerare externalitațile negative inerente utilizarii combustibililor clasici. In 2004 prețul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fața de cel din anii 1980, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora deoarece se pun In funcțiuni tot mai multe unitați eoliene cu putere instalata de mai multi megawati.**
  • Costuri reduse de scoatere din functiune, spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din functiune pot fi de cateva ori mai mari decat celelalte costuri.***

 

 

 

————————————————————————————————————

* Encarta 2006

 

** Helming, Troy (February 2 2004). „Uncle Sam’s New Year’s Resolution”. RE Insider. Accesat la 21 aprilie 2006.

*** Mitchell, Chris (March 23 2006). „Price of Wind-Generated Electricity Plummeting”. Accesat la 21 aprilie 2006.

*** Chakrabarty, Gargi (March 27 2004). „Powering up”. Rocky Mountain News.(Internet Archive version)